Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Μετά από έκκληση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σηφουνάκη και Πάνου Μπεγλίτη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου των Αλλιανών στην Τουρκία.
 
Οι Αλλιανοί, φημισμένο θεραπευτικό κέντρο των ρωμαϊκών χρόνων, κοντά στην αρχαία πόλη της Περγάμου, απειλούνται με οριστική εξαφάνιση εξαιτίας της  κατασκευής υδρευτικού φράγματος στην περιοχή Γιορτανλή.

Οι δύο ευρωβουλευτές με παλαιότερες παρεμβάσεις τους προς τους Επίτροπους Φίγκελ και Ρεν, καθώς και προς τον τέως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπορέλ, είχαν επισημάνει την επικείμενη εξαφάνιση του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, με αποτέλεσμα να σταλούν σχετικές επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. 

Οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις έντονες αντιδράσεις των αρχαιολόγων και της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, είχαν  οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας του φράγματος, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα οδηγούσε στην εξαφάνιση των Αλλιανών ήδη από το Νοέμβριο του 2005. 

Δεδομένου όμως ότι οι τουρκικές αρχές δείχνουν πλέον αποφασισμένες να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω αναβολή στη λειτουργία του φράγματος που θα βυθίσει κάτω από τα νερά του τον σημαντικό αυτόν αρχαιολογικό χώρο της Τουρκίας, οι δύο ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, και με παράλληλες επιστολές προς τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση κ. Όλι Ρεν, τον  Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χ. Πέτερινγκ και τον εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία κ. Κ. Έρλινγκς, προέβησαν πρόσφατα σε ένα νέο γύρο ενεργειών για να σωθούν οι Αλλιανοί.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι και η επισυναπτόμενη επιστολή  του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον κ. Ερντογάν, η οποία αποτελεί συνέχεια παλαιότερης επιστολής του προκατόχου του κ. Τζοσέπ Μπορέλ.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ 
κ. ΧΑΝΣ-ΓΚΕΡΤ ΠΕΤΕΡΙΝΓΚ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 
κ. ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Μr.Recep Tayyip ERDOGAN
Πρωθυπουργό Τουρκίας
Merkez Bina B/19  06640 Kizilay/ANKARA


07.03.2007


Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,


Σας γράφω σχετικά με τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Αλλιανών στην Τουρκία, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκεται κάτω από την απειλή επικείμενης καταστροφής εξαιτίας της κατασκευής υδρευτικού φράγματος κοντά σε αυτόν τον χώρο.

Με μία σειρά από ενέργειες   (ψηφίσματα, ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κτλ), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τη ζημιά που μπορεί να συντελεστεί στο περιβάλλον και σε σημαντικούς ιστορικά χώρους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού των Αλλιανών, εξαιτίας της εκτέλεσης έργων εξόρυξης, αρδευτικών φραγμάτων κτλ. Όσον αφορά ειδικότερα στο χώρο των Αλλιανών, ο προκάτοχος μου Josep Borrell σας είχε κάνει γραπτώς έκκληση στις 11 Νοεμβρίου 2005 προκειμένου να αποφευχθεί το πλημμύρισμα της εν λόγω περιοχής, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2005. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς να επιθυμεί να εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έχει ζητήσει από την Τουρκία να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά πρότυπα στα προαναφερόμενα έργα.

Ενώ διάφορες διαδοχικές ενέργειες οδήγησαν στη μέχρι σήμερα διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου, φαίνεται ότι οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του φράγματος κάτι που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη βύθιση των Αλλιανών, προκαλώντας την οριστική τους εξαφάνιση.

Συνεπώς, σας υποβάλλω εκ νέου την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με τιμή,

Hans-Gert POTTERING